Veelgestelde vragen

Akoestiek en geluidsdemping

K
L
Wat zijn akoestische wandpanelen?

Naast het fraai ogende uiterlijk van de akoestische panelen zijn ze speciaal gemaakt om het geluid binnen een ruimte aangenamer te maken. Het geluid binnen een ruimte wordt akoestiek genoemd. Akoestiek staat voor de manier waarop geluid zich voortbeweegt binnen een afgesloten ruimte. Zo kan geluid bijvoorbeeld weerkaatst worden van muur tot muur of juist worden geabsorbeerd.
Weerkaatsen of absorberen
In een afgesloten ruimte met wanden van harde materialen zoals beton of dik glas zal het geluid steeds weerkaatst worden. Het weerkaatsen van het geluid herkennen wij als galm en ervaren we vaak als minder prettig. Wanneer de afgesloten ruimte bestaat uit poreuze of zachte materialen zal het geluid (deels) worden geabsorbeerd. De geluidsgolven worden niet weerkaatst en je hoort nauwelijks tot geen galm. De mate van poreusheid en de dikte van het materiaal zijn van invloed op in hoeverre de geluidsgolven worden geabsorbeerd.
Akupanel akoestische panelen
De wandpanelen van Akupanel zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van vilt. Vilt is een poreus, zacht materiaal met hele kleine luchtkamertjes en daarmee zeer geschikt om geluid te absorberen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zorgt het absorberen voor minder galm en daarmee een aangenamer geluid binnen de ruimte.

K
L
Hoe werken akoestische wandpanelen?

De akoestische wandpanelen van Akupanel.nl absorberen geluid door de samenwerking van de dikke laag akoestisch vilt en de houten lamellen. Geluid verplaatst zich in golven. Wanneer geluidsgolven tegen de lamellen botsen, worden ze gebroken en verliezen ze energie. Het vilt zorgt er op haar beurt voor dat het geluid wordt geabsorbeerd. Vilt bestaat uit vezels die dicht op elkaar zijn geperst, waardoor er kleine openingen/kamertjes ontstaan tussen de vezels. Door hoe meer luchtkamertjes de geluidsgolven heen moeten des te zwakker de golven worden. Hierdoor wordt het geluid gedempt. Hoe dikker het vilt, hoe beter de geluiddempende werking. Daarom hebben wij bij Akupanel.nl een dikke laag vilt, zodat onze akupanels een uitmuntende akoestische werking hebben!

K
L
Hoe kan je geluidshinder beperken?

Je kan geluidshinder beperken door te kiezen voor akupanels van Akupanel.nl. De akoestische wandpanelen van Akupanel.nl staan bekend om de goede geluiddempende werking. Wij werken met een dikke laag vilt en houten lamellen, waardoor geluid geabsorbeerd wordt en je minder last hebt van geluidshinder zoals galm.

Productinformatie

K
L
Waar zijn Akupanel panelen van gemaakt?

De akoestische panelen van Akupanel zijn voor een groot deel gemaakt van een basis van vilt. Op dat vilt zijn de strakke latjes geplaatst en deze latjes zijn gemaakt van MDF met daarop een laagje houtfineer.

K
L
Is het vilt van akupanels duurzaam?

Het vilt dat wij gebruiken voor onze akoestische panelen bestaat voor een groot deel uit gerecyclede PET. PET is een afkorting van polyethyleentereftalaat en is een kunststof dat veel mensen vooral zullen kennen van de flessen waar onze frisdranken in worden verpakt. Het wordt echter voor veel meer toepassingen gebruikt zoals bijvoorbeeld voor keukengerei en fleece producten. Wanneer deze materialen gerecycled worden kunnen er dus onder andere onze Akupanels van gemaakt worden

K
L
Waar zijn de lamellen van akoestische wandpanelen van gemaakt?

MDF staat voor Medium Density Fibreboard en vertaald naar het Nederlands komt daar dan vezelplaat met gemiddelde dichtheid uit. MDF heeft de fijne eigenschap dat het gemakkelijk te bewerken is. Je kunt het eenvoudig op maat zagen, glad schuren of er gaten in boren. Daarnaast zal het in tegenstelling tot massief hout niet snel gaan werken of kromtrekken en daarmee is MDF bij uitstek geschikt voor onze Akupanels.
Het MDF wordt afgewerkt met een laag fineer. Fineer is een dun laagje echt hout dat zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling. Fineer kan op verschillende manieren verkregen worden. Ons fineer wordt gemaakt doormiddel van een rotary-cut. Dat houdt in dat een boomstam ontdaan wordt van zijn schors en er vervolgens met een hele scherpe schaaf langs de stam wordt gegaan. Op die manier wordt de boomstam helemaal ‘’afgepeld’’ en ontstaat er een lap hout. Die lap wordt op het MDF geplakt en daar worden onze mooie latjes van gemaakt.

K
L
Wat zijn de afmetingen van akoestische wandpanelen?

De panelen zijn 260cm lang bij 52cm breed en 2,2cm dik. De technische specificaties inclusief afbeeldingen staan op de website, je kan een afbeelding vinden wanneer je iets verder naar beneden scrolt op de productpagina.

K
L
Aan welke brandveiligheidsklasse voldoen akoestische wandpanelen?

Onze panelen zijn niet brandwerend of brandvertragend. Wanneer je de panelen wil gebruiken in de buurt van warmtebronnen moet je ervoor zorgen dat ze niet warmer worden dan 60 graden.

K
L
Hoe is jullie prijsstelling tot stand gekomen?

Wij hebben ons gespecialiseerd in één product, enkele afmetingen en in een beperkt aantal kleuren. Dit resulteert in een degelijk product in grote oplage met een scherpe prijs. Hierdoor kunnen wij een hoge prijs-kwaliteitsverhouding leveren. We hebben daarnaast geen hoog marketing budget. Wij vinden dat een goed product zichzelf verkoopt.

K
L
Hoe zwaar zijn de houten wandpanelen van Akupanel?

Onze akupanels wegen ongeveer 10 kilo per stuk

K
L
Hebben jullie ook lambrisering akupanel 130cm?

Wil je geen hele muur bekleden met onze akupanels, maar zie je een houten akoestische panelen lambrisering wel zitten? Wij hebben akoestische wandpanelen lambrisering 130x52cm beschikbaar in de kleur Rustiek. Wilt u graag één van onze andere kleuren als lambrisering gebruiken? Wij zagen de panelen graag voor u op maat.

K
L
Zijn de zijkanten van de akoestische wandpanelen ook afgewerkt met houtfineer?

Onze akupanels hebben enkel aan de voorzijde een laag houtfineer. De zijkanten zijn niet afgewerkt met houtfineer. Bij de kleur Naturel (op zwart vilt of grijs vilt) kijkt u vanaf de zijkant op blank hout, bij onze andere kleuren is de zijkant donker (antraciet).

K
L
Kan ik stalen ontvangen?

Natuurlijk! U bestelt onze sample kit eenvoudig via onze webshop.

K
L
Kan ik meer dan 3 stalen ontvangen?

Wilt u graag meer dan drie kleuren ontvangen voordat u uw keuze maakt? Dat kan. U kunt een sample kit bestellen met drie van de kleuren die u wilt. Bij het afrekenen wordt er gevraagd om uw gegevens. Op deze pagina is een tekstvak met de titel “Bestelling notities”. Hier kunt u aangeven welke kleuren u nog meer graag zou willen ontvangen.

K
L
Hebben jullie ook technische informatie over de geluidsabsorberende werking van de akoestische wandpanelen?

Wij hebben de geluidsreductietabel van onze akoestische panelen voor u beschikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met ons en dan sturen we u de tabel toe.

K
L
Wat kosten wandpanelen?

Akoestische wandpanelen zijn er in verschillende prijsklassen. Bij Akupanel.nl bieden wij akoestische wandpanelen aan van de beste kwaliteit voor een scherpe prijs. Zo bestel je bij ons al wandpanelen vanaf 139 euro!

K
L
Waar kan ik Akupanel kopen?

U koopt de beste kwaliteit Akupanel tegen de scherpste prijs bij Akupanel.nl! Wij zijn gespecialiseerd in akupanels en hebben een prachtig assortiment! Bent u benieuwd naar onze akoestische wandpanelen? Neem een kijkje bij ons aanbod, of bestel een sample kit!

Montage

K
L
Montage

De akoestische muurpanelen zijn zeer eenvoudig te monteren op verschillende ondergronden. Je kunt ze vastmaken met montagekit of met schroeven. Het is verstandig om van te voren vast te stellen of de panelen permanent op een bepaalde plek zullen blijven of dat ze ooit verplaatst moeten kunnen worden. In het geval dat je ze ooit zou willen verplaatsen is het aan te raden om de panelen te schroeven zodat je ze eenvoudig weer kan verwijderen. Wil je de panelen toch vastmaken met montagekit maar ook ooit willen kunnen verplaatsen, dan is het aan te raden om eerst een laag behang te plaatsen en daar vervolgens de panelen op vast te maken.

K
L
Hoe monteer ik akupanels met schroeven?

Wanneer je de panelen wil monteren met schroeven, raden wij aan om 12 schroeven te gebruiken per paneel. De schroeven draai je tussen de latjes in door het vilt in de muur of op regelwerk. Voor de panelen met zwart vilt aan de achterzijde hebben wij speciale schroeven met een brede zwarte kop in ons assortiment. Op die manier vallen de schroeven zo min mogelijk op!

K
L
Hoe monteer ik akupanels met montage kit?

Bij het gebruik van onze Akupanel Montagekit gebruik je ongeveer 1 tube kit per 2 panelen. De montagekit hecht op vrijwel alle gebruikelijke bouwmaterialen zoals hout, beton en spaanplaat. Het is belangrijk dat je de montagekit in strepen aanbrengt op het paneel of op de wand en niet in dotten.

K
L
Hoe maak ik akoestische wandpanelen op maat?

Het op maat maken van onze akoestische panelen is erg eenvoudig. Het vilt is goed af te snijden met een scherp stanleymes en de latjes kun je zo nodig loshalen van het vilt. Ook kun je het geheel van de latjes en het vilt afkorten. Dat doe je met een fijne liniaalzaag, handzaag of decoupeerzaag. Om het fineer te beschermen doe je een strook schilderstape over de zaagsnede.

K
L
Waar kan ik akupanels op maat laten zagen?

Wij kunnen de panelen in de hoogte voor je op maat maken. We rekenen daar 9,95 euro voor per zaagsnede. Bij het op maat zagen houden we een foutmarge van maximaal 3mm aan. Houd wel rekening met een iets langere levertijd en dat de panelen niet geretourneerd kunnen worden.

K
L
Ik wil mijn akoestische panelen op maat laten zagen, waar kan ik de maten doorgeven?

Als u uw panelen op maat wilt laten zagen, dan kunt u voor elke zaagsnede het product “Panelen op maat zagen” in uw winkelmandje stoppen. Vervolgens kunt u bij het afrekenen, waar u ook uw adresgegevens invult, in het tekstvak “bestelling notities” de gewenste maten doorgeven.

K
L
Zijn de akoestische panelen op een ronde muur of wand te plaatsen?

Ja, de panelen zijn flexibel en daardoor geschikt om op ronde wanden of muren te monteren.

K
L
Hoe kan ik een buitenhoek netjes afwerken?

Er is niet één vaste oplossing voor het maken van een buitenhoek maar het gebruik van onze eindlat kan je daar wel bij helpen. Daarbij zijn de panelen zeer eenvoudig te vermaken. Het vilt is namelijk goed te op maat te snijden met een scherp stanleymes en de latjes zijn eventueel te verwijderen.

K
L
Kunnen akupanels op glasvezel behang met muurverf geplaatst worden met onze kit?

Ja, de kit is geschikt om de akoestische wandpanelen te plaatsen op glasvezel behang met muurverf.

K
L
Zijn akoestische wandpanelen geschikt voor buiten gebruik?

Vanwege de gebruikte materialen als mdf en vilt zijn de panelen gevoelig voor vocht en daardoor niet geschikt voor buiten gebruik.

K
L
Kan ik akupanels gebruiken rondom een bio-ethanol haard?

De panelen worden vaker gebruikt rondom verschillende haarden. Belangrijk hierbij is dat de panelen maximaal 60 graden mogen worden, wij kunnen geen garanties geven bij soortgelijk gebruik.

K
L
Hoeveel tubes kit heb ik nodig voor het monteren van akupanels?

We raden aan om ongeveer een 1 tube Akupanel Montagekit per 2 panelen te gebruiken.

K
L
Hoeveel schroeven heb ik nodig voor het monteren van de akoestische wandpanelen?

Met 12 schroeven kun je een paneel monteren. Dit aantal schroeven verkopen wij ook via onze webshop.

K
L
Schroef ik door het mdf of door het vilt?

De schroeven moeten door het vilt gedraaid worden. Het vilt is stevig genoeg om met behulp van 12 schroeven opgehangen te worden.

K
L
Kunnen de akoestische panelen ook aan het plafond gemonteerd worden?

Ja hoor, onze akupanels kunnen ook aan het plafond gemonteerd worden. Voor meer informatie kunt u kijken op onze blog: akoestische panelen aan het plafond plaatsen.

K
L
Kan ik ook een kapstok, klok of schapjes aan de houten wandpanelen hangen?

Wilt u graag een schapje, klok, kapstok of spiegel vastmaken aan onze akoestische wandpanelen? Dit is zeker mogelijk! Wij raden altijd aan om deze dan ook met lange schroeven door het vilt in de muur te bevestigen. De wandpanelen zelf kunnen namelijk niet veel gewicht dragen.

K
L
Op welke ondergronden kan ik jullie kit gebruiken?

De High Tack montagekit die wij aanraden voor onze houten akoestische panelen heeft een uitstekende hechting op de meeste materialen en ondergronden, zoals beton, (natuur)steen, keramiek, gips, glas, spiegels, PS, PU, PVC, EPDM, bitumen, kunststoffen, polyester, lood, koper, zink, metalen, aluminium, R.V.S., hout, en HPL- en cementvezelplaten.

K
L
Hebben jullie ook een montage service?

Ook die service bieden wij! Wij brengen je graag in contact met een van de aangesloten klusbedrijven. Deze vakmensen nemen je graag het werk uit handen en kennen onze akoestische wandpanelen door en door. Uitsparingen, bolle wanden, plafonds: bedenk het maar en onze kluspartners maken het! Wil je meer informatie over onze montage service? Stuur ons een e-mail!

Bezorging en Levertijd

K
L
Wat is de levertijd van akupanels?

Wij hanteren een levertijd van 1 tot 3 werkdagen. Wil je de panelen op maat laten zagen? Dan kan het iets langer duren!

K
L
Kan de bestelling ook worden afgehaald in Hoogeveen?

Ja dat kan, maar wel alleen met een door ons bevestigde afspraak kan een bestelling afgehaald worden aan de Nobelstraat 2 in Hoogeveen.

K
L
Hebben jullie een showroom?

In de loop van 2023 krijgen we een showroom maar die hebben we op dit moment helaas nog niet. Als u onze producten wilt zien raden wij aan om onze sample kit te bestellen. Dan kunt u de 3 kleuren in uw eigen woning bekijken. De aankoopprijs van de samplekit ontvangt u retour als u de panelen ook bij ons bestelt.

K
L
Hoeveel verzendkosten voor akoestische wandpanelen?

Bij Akupanel.nl zijn de verzendkosten voor houten wandpanelen €39,95 voor Nederland en €49,95 voor België. Koop je 15 akupanels of meer? Dan zijn de verzendkosten gratis!

K
L
Leveren jullie ook aan België?

Wij hebben al veel Belgische klanten blij mogen maken met onze akupanels! De verzendkosten voor onze houten wandpanelen naar België zijn €49,95.

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen wij helpen?
Wij zijn op werkdagen geopend van 8:30 - 17:00 en zullen zo snel mogelijk helpen met jouw vragen!
Uw Winkelwagen

Shipping Method