Akoestische wandpanelen 260cm hoog – veel gestelde vragen

Akoestische wandpanelen 260cm hoog – veel gestelde vragen

Akoestische wandpanelen verouderd eiken Akupanel

Klantcase – Akoestische wandpanelen verouderd eiken Akupanel

Akoestische wandpanelen 260cm hoog – veel gestelde vragen
Akoestische wandpanelen zijn op het moment erg in trek. Om je van zoveel mogelijk informatie te voorzien over onze producten staat dit artikel vol met handige weetje en antwoorden op je vragen. Je kan het artikel helemaal doorlezen of aan de rechterkant klikken op een onderwerp waarover je wat meer wil weten. Zijn er bepaalde zaken nog niet duidelijk, schroom dan niet om ons een bericht te sturen zodat wij je kunnen helpen en tegelijk dit artikel verder kunnen aanvullen.

Akoestische wandpanelen, wat zijn dat precies?

Naast het fraai ogende uiterlijk van de akoestische panelen zijn ze speciaal gemaakt om het geluid binnen een ruimte aangenamer te maken. Het geluid binnen een ruimte wordt akoestiek genoemd. Akoestiek staat voor de manier waarop geluid zich voortbeweegt binnen een afgesloten ruimte. Zo kan geluid bijvoorbeeld weerkaatst worden van muur tot muur of juist worden geabsorbeerd.

Weerkaatsen of absorberen

In een afgesloten ruimte met wanden van harde materialen zoals beton of dik glas zal het geluid steeds weerkaatst worden. Het weerkaatsen van het geluid herkennen wij als galm en ervaren we vaak als minder prettig. Wanneer de afgesloten ruimte bestaat uit poreuze of zachte materialen zal het geluid worden geabsorbeerd. De geluidsgolven worden niet weerkaatst en je hoort nauwelijks tot geen galm.

Akupanel akoestische panelen

De wandpanelen van Akupanel zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van vilt. Vilt is een poreus, zacht materiaal met hele kleine luchtkamertjes en daarmee zeer geschikt om geluid te absorberen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zorgt het absorberen voor minder galm en daarmee een aangenamer geluid binnen de ruimte.

Waar zijn de Akupanel panelen van gemaakt?

De akoestische panelen van Akupanel zijn voor een groot deel gemaakt van een basis van vilt. Op dat vilt zijn de strakke latjes geplaatst en deze latjes zijn gemaakt van MDF met daarop een laagje houtfineer.

PET-vilt

Het vilt dat wij gebruiken voor onze akoestische panelen bestaat voor een groot deel uit gerecyclede PET. PET is een kunststof dat veel mensen vooral zullen kennen van de PET-flessen waar onze frisdranken in worden verpakt. Het wordt echter voor veel meer toepassingen gebruikt zoals bijvoorbeeld voor keukengerei en fleece producten. Wanneer deze materialen gerecycled worden kunnen er dus onder
andere onze Akupanels van gemaakt worden.

MDF

MDF staat voor Medium Density Fibreboard en vertaald naar het Nederlands komt daar dan vezelplaat met gemiddelde dichtheid uit. MDF heeft de fijne eigenschap dat het gemakkelijk te bewerken. Je kunt het makkelijk op maat zagen, glad schuren of er gaten in boren. Daarnaast zal het in tegenstelling tot massief hout niet snel gaan werken of kromtrekken en daarmee is MDF bij uitstek geschikt voor onze Akupanels.

Fineer

Het MDF wordt afgewerkt met een laag fineer. Fineer is een dun laagje echt hout dat zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling. Fineer kan op verschillende manieren verkregen worden de manier waarop ons fineer wordt gemaakt is doormiddel van een rotary-cut. Dat houdt in dat een boomstam ontdaan wordt van zijn schors en er vervolgens met een hele scherpe schaaf langs de stam wordt gegaan. Op die manier wordt de boomstam helemaal ‘’afgepeld’’ en ontstaat er een lap hout. Die lap wordt op het MDF geplakt en daar worden onze mooie latjes van gemaakt.

Montage van akoestische wandpanelen

De akoestische muurpanelen zijn zeer eenvoudig te monteren op verschillende ondergronden. Je kunt ze vastmaken met montagekit of met schroeven. Het is verstandig om van te voren vast te stellen of de panelen permanent op een bepaalde plek zullen blijven of dat ze ooit verplaatst moeten kunnen worden. In het geval dat je ze ooit zou willen verplaatsen is het aan te raden om de panelen te schroeven zodat je ze eenvoudig weer kan verwijderen. Wil je de panelen toch vastmaken met montagekit maar ook ooit willen kunnen verplaatsen, dan is het aan te raden om eerst een laag behang te plaatsen en daar vervolgens de panelen op vast te maken.

Monteren met schroeven

Wanneer je de panelen wil monteren met schroeven, raden wij aan om 12 schroeven te gebruiken per paneel. De schroeven draai je tussen de latjes in door het vilt in de muur of op regelwerk. Voor de panelen met zwart vilt aan de achterzijde hebben wij speciale schroeven met een brede zwarte kop in ons assortiment. Op die manier vallen de schroeven zo min mogelijk op!

Monteren met Montagekit

Bij het gebruik van onze Akupanel Montagekit gebruik je ongeveer 1 tube kit per 2 panelen. De montagekit hecht op vrijwel alle gebruikelijke bouwmaterialen zoals hout, beton en spaanplaat. Het is belangrijk dat je de montagekit in strepen aanbrengt op het paneel of op de wand en niet in dotten.

Akoestische panelen op maat maken

Het op maat maken van onze akoestische panelen is erg eenvoudig. Het vilt is goed af te snijden met een scherp stanleymes en de latjes kun je zo nodig loshalen van het vilt. Ook kun je het geheel van de latjes en het vilt afkorten. Dat doe je met een fijne liniaalzaag, handzaag of decoupeerzaag. Om het fineer te beschermen doe je een strook schilderstape over de zaagsnede.

Veel gestelde vragen

 • Kan de bestelling ook worden afgehaald in Hoogeveen?
  Ja dat kan, maar wel alleen met een door ons bevestigde afspraak kan een bestelling afgehaald worden aan de Buitenvaart 1117A in Hoogeveen.
 • Hebben jullie een showroom?
  Begin 2023 krijgen we een showroom maar die hebben we op dit moment helaas nog niet. Als u onze producten wilt zien raden wij aan om onze sample kit te bestellen. Dan kunt u de 3 kleuren in uw eigen woning bekijken. De aankoopprijs van de samplekit ontvangt u retour als u de panelen ook bij ons bestelt.
 • Maken jullie de panelen ook op maat?
  Wij kunnen de panelen in de hoogte voor je op maat maken. We rekenen daar 12,50 euro voor per zaagsnede. Bij het op maat zagen houden we een foutmarge van maximaal 3mm aan. Houd wel rekening met een iets langere levertijd en dat de panelen niet geretourneerd kunnen worden.
 • Zijn de de akoestische panelen op een ronde muur of wand te plaatsen?
  Ja, de panelen zijn flexibel en daardoor geschikt om op ronde wanden of muren te monteren.
 • Hoe kan ik een buitenhoek netjes afwerken?
  Er is niet één vaste oplossing voor het maken van een buitenhoek maar het gebruik van onze eindlat kan je daar wel bij helpen. Daarbij zijn de panelen zeer eenvoudig te vermaken. Het vilt is namelijk goed te op maat te snijden met een scherp stanleymes en de latjes zijn eventueel te verwijderen.
 • Wat zijn de afmetingen van de panelen? De panelen zijn 260cmx52cmx2cm (Lengte x Breedte x dikte). De technische specificaties inclusief afbeeldingen staan op de website, je kan een afbeelding vinden wanneer je iets verder naar beneden scrolt op de productpagina.
 • Kunnen de panelen op glasvezel behang met muurverf geplaatst worden met onze kit?
  Ja dat kan
 • Zijn de panelen geschikt voor buiten gebruik?
  Vanwege de gebruikte materialen als mdf en vilt zijn de panelen gevoelig voor vocht en daardoor niet geschikt voor buiten gebruik.
 • Kan ik de panelen gebruiken rondom een bio-ethanol haard?
  De panelen kunnen maximaal 60 graden worden, wij kunnen geen garanties geven bij soortgelijk gebruik
 • Kan ik een kapstok monteren op de panelen?
  Ja dat kan maar om het gewicht te kunnen dragen raden wij aan om lange schroeven te gebruiken en deze ook in de muur achter het paneel te boren. Zo komt het gewicht niet op het paneel maar op de muur erachter.
 • Aan welke brandveiligheidsklasse voldoen de panelen?
  Hier hebben wij geen certificaten van.
 • Hoeveel tubes kit heb ik nodig voor het monteren van de panelen?
  We raden aan om ongeveer een 1 tube Akupanel Montagekit voor 2 panelen te gebruiken.
 • Hoeveel schroeven heb ik nodig voor het monteren van de panelen?
  Met 12 schroeven kun je een paneel monteren.
 • Schroef ik door het mdf of door het vilt?
  De schroeven moeten door het vilt gedraaid worden.
 • Waarom zijn jullie zo goedkoop?
  Wij hebben ons gespecialiseerd in 1 product, in 1 afmeting, in een beperkt aantal kleuren. Dit resulteert in een grote oplage en een lage prijs. We hebben daarnaast geen hoog marketing budget. Wij vinden dat een goed product zichzelf verkoopt.
Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kunnen wij helpen?
Wij zijn op werkdagen geopend van 8:30 - 17:00 en zullen zo snel mogelijk helpen met jouw vragen!
Uw Winkelwagen

Shipping Method